Leer of kunstleer?

Er is de laatste tijd nogal wat te doen over het materiaal van de bekleding van je barkruk. En dan vooral de vraag; willen we leer of kunstleer? De verschillen tussen beide typen leggen we graag aan je uit, evenals de voor- en nadelen van beiden.

Barkruk leer

Barkrukken gemaakt van dierenhuid leer worden vaak geassocieerd met een hogere prijs, alleen is dit een groot misverstand. Er zijn veel kunstleders die een veelvoud van de prijs van leer zijn. Daarnaast zijn er ook goedkopere leren barkrukken. Deze worden vaak bekleed met de volgende verschillende types leer:

 

  • Varkensleer (veel modellen barkrukken uit Azie)
  • Geitenleer (veel modellen barkrukken uit India)
  • Runderleer (veel modellen barkrukken uit Europa)

Regenerated leather

Een ander en goedkoper leer is regenerated leather. Hierbij verzamelt men al het snijafval van een huid en vermaalt men deze tot pulp. Dit wordt vermengd met lijm en daar perst men dan materiaal uit, ter dikte van tuigleer. Dit materiaal mag ook leer genoemd worden. Een veel voorkomende benaming voor dit type leer is Regenerated leather. Dit type leer is een beetje te vergelijken met hardboard; het zijn allemaal kleine stukjes leer die bijeengehouden worden door de lijm. Een nadeel van deze bewerking, is dat de kans op scheuren groot is, zeker daar waar het gestikt is.

Barkruk Microleder

Er is sinds kort een nieuwe variant in het aanbod van nepleders. Wettelijk gezien mag je het leer noemen, omdat er huid is gebruikt in de productie. Het leer zit verwerkt in de drager (onderkant) van het materiaal. Dat wat je ziet (bovenkant) is nog steeds hetzelfde materiaal als wat er bij kunstleders wordt gebruikt. Dit product heeft eigenlijk alleen de slechte eigenschappen van leer. Het verkleurt en het kan afgeven. Daarbij plooit het ook; dat wil zeggen, het is niet elastisch genoeg (en zeker de goedkopere variant). In feite is het gewoon regenerated leder (zie omschrijving hier boven).

Barkruk kunstleer

Een barkruk met kunstlederen zitting is vaak gemaakt van katoen, wat ijzersterk is en niet scheurt. Daarbij is dit materiaal eenvoudig in onderhoud en vaak veel goedkoper. Kunstleder is goedkoper om te maken en zo kan er dus meer kwaliteit naar de grondstoffen (toplaag).

Wat geen leer is maar wel misleidende benamingen zijn die de indruk wekken dat het om echt leer gaat, zijn:

Faux Cuir
PU leather
Buffel PU
PU pilot leather

Waarom men deze ‘leer’ benamingen gebruikt is de vraag. Het lijkt erop dat mensen nog steeds geloven dat leer beter is dan kunstleer. En dat is toch echt maar de vraag… Een mooi kunstleren barkruk is niet van een barkruk met echt leer te onderscheiden.

Is een leren barkruk beter dan een kunstlederen barkruk?

Het is niet voor niets dat op plekken waar er sprake is van intensief gebruik, zoals in de horeca en in de zorg, gebruik wordt gemaakt van kunstleder meubilair.

Is leer dan helemaal niet goed voor meubelen? Dat is niet waar natuurlijk, maar hoe gek het ook klinkt, vaak niet voor intensief gebruik. Er zijn nu eenmaal veel huiden in de wereld gezien onze vleesconsumptie, vandaar dat leer wordt gepromoot.

Er worden ook uitspraken gedaan dat kunstleer plakt en echt leer ademt. Ook dat is onjuist. Leer wordt gekleurd en daarna in 99 van de 100 gevallen voorzien van een vloeistof dichte coating en dan ademt het net zo goed of slecht als kunstleer. Er bestaan ademende leersoorten, maar dat wil je niet op een barkruk, want dat neemt elke vlek op als een spons en is dus bij morsen van wijn of voedsel niet meer schoon te krijgen.

Is leer milieuvriendelijker dan kunstleder?

Het is om het even. Leer moet gelooid worden en zeker bij de goedkopere leders is dat niet een heel milieuvriendelijke vorm van verwerken. Kunstleder is een bijproduct van aardolie, wat ook een niet al te beste naam heeft. Kunstleder is wel efficiënter. Je koopt deze als rol van 140cm breed en zo lang als dat je wilt. Hierdoor is de hoeveelheid snijafval minimaal. Bij een dierenhuid heb je wel te maken met snijafval, omdat je hierbij geen standaard afmetingen hebt (logisch). Alleen wordt dit snijafval wel gebruikt, voor de productie van microleder bijvoorbeeld. Er valt dus voor beiden wat te zeggen.

Winkelwagen
Scroll naar boven

GAAT U ONS VERLATEN?

Elders goedkoper? Dan passen wij de prijs aan! Daarnaast krijgt u 5,- euro extra korting!*

*Alleen geldig bij exact dezelfde producten.
Een barkruk kan uiterlijk veel overeenkomsten vertonen maar de dikte van het kunstleder, grote van vloerplaat, etc. kan prijsverschillen veroorzaken

Webwinkel Keurmerk